vineri, 30 august 2013

Expozitie personala „Binevestitorul” de Eugenia Dragoi

Uniunea Artistilor Plastici Filiala Oradea si Galeria de Arte Vizuale de pe Republicii nr. 15 Oradea are onoarea sa va invite, Joi, 05 Septembrie 2013, orele 18:00 la vernisajul expozitiei de pictura intitulata "Binevestitorul" semnata de artista plastica Eugenia Dragoi.

Pe simezele Galeriei veti putea admira cele peste 30 de lucrari lucrate pe carton si panza in diferite tehnici mixte in mare parte acrylic. Lucrarile variaza in dimensiuni, aut fost lucrate in perioada 2012 - 2013 si vor putea fi admirate incepand cu data de: Luni, 02 Septembrie 2013 si pana in data de: Vineri, 13 Septembrie 2013.

Artista dedica aceasta expozitie nasterii fiului Fecioarei Maria.

Va rugam sa ne onorati cu prezenta si va asteptam cu drag.


----------------------------------------------------------------------------------------------

Bună ziua,

 
 
Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Oradea are plăcerea să vă invite la vernisajul celei de a patra expoziții personale de pictură a Eugeniei Drăgoi, artist plastic, membru UAP. Vernisajul expozitiei intitulata BINEVESTITORUL va avea loc la  Galeria de Arte Vizuale de pe str. Republicii, nr.15, joi, 5 sept. 2013, orele 18, fiind un minunat prilej pentru istoricul de artă, dr. Agata Chifor, să explice privitorilor din tainele acestor creații, să decodifice mesajul acestor picturi.    
Participanții vor putea contempla în jur de treizeci de lucrări realizate în tehnica ulei, acryl și tehnici mixte pe lemn, pal, carton și pânză (pictate în perioada 2012-2013)  dar și lucrări din studenție care se înscriu la acestă generoasă temă. Picturile sunt, în majoritate, dedicate Sf. Arh. Gabriel dar și unor evenimente din natură și din destin care au un bun mesager.
  Expoziţia va fi cu vanzare si poate fi vizitată in perioada 3 - 15 septembrie de luni până vineri între orele 10-18. Accesul publicului este gratuit.
 
Cu stimă,
Radu Tîrnovean,
administrator UAP,
Filiala Oradea,
0740207737
0729131218

Sursa: https://www.facebook.com/events/237759006371604/

joi, 29 august 2013

„Let's do it” Bihor



De azi într-o lună, ne luăm mănuşile şi pornim către marea curăţenie naţională.

Anunţaţi-vă rudele, prietenii şi cunoştinţele: pe 28 septembrie 2013 ne facem judeţul mai curat.

Let's Do It, Bihor!

Sursa: https://www.facebook.com/events/655550881124360/

miercuri, 28 august 2013

SALAJ – Festivalul Roman Zalău – Porolissum 2013, ediţia a IX-a, 6-8 septembrie 2013

romani

Festivalul Roman Zalau Porolissum 2013 se desfasoara în municipiului Zalau si la Castrul Roman de la Porolissum (sat  Moigrad).
În  Zalau locul de desfasurare  este gradina Colegiului National “Silvania”, situata chiar în centrul Municipiului Zalau (Colegiul National Silvania se gaseste pe str. Unirii, nr. 1, lânga Muzeul Judetean de Istorie si Arta Salaj).
Castrul Roman de la Porolissum, acesta este situat în satul Moigrad (comuna Mirsid), la 13 km nord-est de Zalau. În zilele în care se organizeaza aici Festivalul Roman, municipalitatea si compania de transport public în comun asigura transportul din Zalau la castru si retur.
În 2013 Festivalul Roman Zalău Porolissum, ediţia a IX-a, se va desfăşura în perioada 6 – 8 septembrie.

Sursa: http://www.etransilvania.ro/salaj-festivalul-roman-zalau-porolissum-2013-editia-a-ix-a-6-8-septembrie-2013/

marți, 27 august 2013

31 AUGUST: ZIUA LIMBII ROMÂNE

Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai” Bihor
în parteneriat cu 
Uniunea Femeilor Bihor
vă invită să sărbătorim împreună

31 AUGUST:
ZIUA LIMBII ROMÂNE
(Expoziţie şi prelegeri tematice)

Evenimentul va avea loc joi, 29 august 2013,
începând cu orele 16:30, în Amfiteatrul
Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Şincai” Bihor.

Cuvânt de deschidere:
- Prof. Ligia-Antonia Mirișan, director-manager  Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor;
- Miorița Săteanu, președinte Uniunea Femeilor Bihor.

Prelegeri tematice:   
- Miron Blaga, Mirela Petronie,
- dr. Silviu Sana și un grup de tineri voluntari ai
Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor.

„Limba română este patria mea”
(Nichita Stănescu)

marți, 20 august 2013

Mitul si realitatea Lanii de Aur

Mitul si realitatea Lanii de Aur

O veche legenda, o calatorie plina de aventuri, o enigma inca nedezlegata: Lana de Aur. E usor sa spui ca este vorba de o simpla metafora, dar asta nu-i opreste pe unii sa-si puna intrebari asupra naturii materiale a lanii care i-a fascinat pe argonauti. A existat cu adevarat „ceva“ ce ar fi putut fi luat drept lana de aur? Ce era acest miste¬rios obiect al dorintei argonautilor?
E o poveste veche, veche de tot. Pe vremea lui Homer (secolul VIII i.Hr.), o stia toata lumea. Ca orice legenda foarte veche, are mai multe versiuni, dar urzeala e aceeasi. Varianta cea mai cunoscuta se numeste Argonautica si este un poem epic grecesc scris de Apollonius Rhodius in secolul al III-lea i.Hr. O alta versiune, mai putin raspandita, a fost redactata de Valerius Flaccus, poet roman care a trait in primul secol al erei noastre.

Berbecul care l-a vrajit pe Iason

Intrata in mit, in acel misterios amalgam alcatuit din vorbe rostite de mii de ori si transmise oral de-a lungul a zeci de generatii, istorisirea a pastrat cateva elemente care ii dau temeinicie. Este mereu vorba despre un berbec, numit Chrysomallos, cu lana din aur curat. Au fost gasite vase antice grecesti pe care lana apare in toata splendoarea ei, pictata intr-un galben ce sugereaza aurul.

Evident, Chrysomallos era un berbec fermecat: fusese trimis sa-i salveze pe Phrixus si Helle, copiii regelui Athamas si ai zeitei norilor, Nephele, ale caror vieti erau amenintate de uneltirile mamei lor vitrege. Berbecul ii ia pe cei doi tineri si ii poarta in zbor spre Colchida; fata, Helle, cade, din nefericire, pe cand cei trei zburau deasupra marii, si se ineaca, in urma ei ramanand doar amintirea, pastrata in numele Stramtorii Hellespont (astazi Dardanele). Baiatul, Phrixus, ajunge cu bine in Colchida si, drept multumire, daruieste berbecul fermecat regelui acestei tari (dupa alte versiuni, il jertfeste zeilor, agatandu-i blana de aur de un copac dintr-o padure sacra.)

Peste ani, cativa aventurieri condusi de Iason, pretendent la tronul regelui din Thessalia, afla despre aceasta uimitoare comoara, se imbarca pe corabia Argo (de unde si numele expeditionarilor: argonauti) si pornesc spre Colchida, tinut plasat de specialisti pe teritoriul actualei Georgii. La expeditie participa cei mai vestiti eroi ai vremurilor vechi, printre care semizeul Hercule si gemenii Castor si Polux. Un asemenea comando eroic era imperios necesar pentru succesul misiunii, pentru ca Lana de Aur era pazita de un sarpe monstruos.

Ajuns in Colchida, Iason isi foloseste farmecul pentru a o seduce pe vrajitoarea Medeea, fiica lui Aetes, regele Colchidei, si a o convinge sa-l ajute. Vrajile Medeei izbutesc sa-l adoarma pe monstrul-paznic al comorii si Iason poate astfel sa fure Lana de Aur, cu ajutorul careia, la intoarcerea acasa, revendica tronul tarii sale.

Cate fire de lana, atatea ipoteze

Povestea este de-a dreptul palpitanta, semanand cu un film de actiune captivant si, pe alocuri, zguduitor. Totusi, ea isi lasa cititorii cu o curiozitate nesatisfacuta: de vreme ce nu exista oi cu lana din aur, ce anume ar fi putut fi, atunci, aceasta mitica „lana“? Explicatiile propuse de oamenii care au studiat adanc problema sunt neasteptat de numeroase si atat de diferite intre ele, incat e greu chiar si sa incerci sa le clasifici. Exista, intai si intai, ipoteze conform carora calatoria mitica a argonautilor trebuie interpretata intr-un sens simbolic. Cu alte cuvinte, n-a existat nici un obiect material care putea fi socotit ori numit lana de aur. In consecinta, expeditia argonautilor a fost interpretata ca un simbol al colonizarii de catre greci a coastelor Marii Negre (Pontus Euxin).

Altii inteleg prin Lana de Aur o tehnologie sau o practica anume, cunoscuta in Rasarit, importanta din punct de vedere economic si pe care grecii urmareau sa o preia. Parerile variaza: pentru unii, cautarea berbecului cu lana de aur semnifica importarea din Caucaz a obiceiului cresterii oilor, pentru altii, duce cu gandul la tehnica scrierii cu aur pe pergament. Aurul era asociat cu purpura, pretioasa materie coloranta extrasa din moluste marine, foarte rara si foarte scumpa. In virtutea acestei asocieri, Lana de Aur a fost o cantitate oarecare de tesaturi vopsite cu purpura sau o tehnica avansata de vopsire. Sunt si cercetatori ai fenomenului care spun ca Lana de Aur semnifica puterea regala – dupa care, evident, merita sa alergi. Dar daca era o practica religioasa oculta menita a-l venera pe Zeus, reprezentat printr-un berbec?

Exista si ipoteze care asociaza cautarea Lanii de Aur cu goana dupa o resursa valoroasa sau un obiect denumit „codificat“ lana de aur, in realitate el fiind cu totul altceva. De pilda, ar putea fi vorba despre descoperirea unui tinut cu intinse lanuri aurii de grane. Sau despre o rasa de oi din vechea Georgie – n-or fi fost ele chiar de aur, dar erau poate mai frumoase, mai blanoase, cu lana mai fina, cine stie? Se sustine si ideea ca obiectul cautarilor era o pretioasa carte de alchimie ori ca simboliza prova aurita a corabiei lui Phrixus, fiul zeitei Nephele, salvat de la moarte de berbecul de aur. Sau o fi fost oare, dupa cum sustin altii, pielea lui Krios (cuvant grecesc care inseamna berbec), titanul infrant in batalia cu zeii olimpieni, tovaras al lui Phrixus? Dar ce nevoie sa fi avut argonautii de o piele de titan? Ori poate ca era doar marea care oglindea in ea Soarele si facea posibila descoperirea unor noi drumuri pe apa…

Totusi, exista si ipoteze ce tind sa explice legenda prin identificarea Lanii de Aur cu un obiect anume, indeajuns de asemanator ei si continand aur sau avand culoarea acestui metal; un obiect suficient de valoros pentru a incita oamenii sa porneasca intr-o asemenea calatorie spre a-l dobandi. Cu alte cuvinte, Lana de Aur era chiar ceva alcatuit din fire, un lucru auriu si de mare pret. Dar ce anume era, totusi? Ei bine, exista in acest sens cel putin doua teorii deosebit de interesante.

Matasea de mare

Una dintre ele formuleaza ipoteza ca Lana de Aur a fost o fibra textila, desi nu era chiar lana, ci asa-numita matase de mare. „Producatorul“ acesteia e o scoica bivalva de dimensiuni impresionante, numita Pinna nobilis. Rara astazi (din pricina supracolectarii si a disparitiei „campiilor“ submarine de iarba de mare care constituiau habitatul ei), scoica era totusi frecventa in Marea Mediterana pana in urma cu vreun secol. Traia la adancimi de cateva zeci de metri, de unde era pescuita cu ajutorul unor clesti foarte lungi.

Matasea de mare este byssus-ul molustei Pinna nobilis, acea materie fibroasa (produsa de o glanda specializata – glanda byssogena) cu care scoica se fixeaza de substratul sau. La Pinna nobilis, byssus-ul este alcatuit din filamente matasoase care, decolorate cu ajutorul sucului de lamaie, capata o nuanta brun-aurie stralucitoare, avand cu adevarat infatisarea unui caier cu fire de aur. Prelucrarea acestor fire, care puteau fi toarse si apoi tesute, impletite sau folosite la broderii, reprezenta o traditie in multe sate de pe coastele Marii Mediterane. Cand insa Pinna a devenit din ce in ce mai rara, in majoritatea acestor sate mestesugul s-a pierdut.

Pana la inceputul secolului XX, in cateva asezari de pe tarmurile Italiei, femeile inca mai torceau si teseau firele brun-aurii, facand manusi si esarfe nespus de fine, de usoare si de calduroase, ce pareau confectionate din aur curat. Azi, numai o singura tesatoare, Chiara Vigo, din insula Sardinia, mai practica aceasta veche indeletnicire, vestigiu al unor vremuri disparute.

Matasea de mare a fost dintotdeauna un material scump, din cauza dificultatilor pe care le presupunea colectarea scoicilor si datorita cantitatii mici de byssus extrasa din ele. Era o tesatura de lux, extrem de costisitoare. Sa fi fost Lana de Aur o gramada mare-mare de byssus auriu de Pinna nobilis, materie prima pentru niste tesaturi de o valoare uriasa? Expeditionarii care ar fi izbutit sa aduca acasa o astfel de captura s-ar fi imbogatit. Pare o explicatie plauzibila; totusi, exista destui oameni de stiinta care o resping, printre acestia insasi Elizabeth Barber, o renumita specialista in in istoria textilelor.

Adevarul lui Strabon

Dar sa nu disperam, iata si o a doua explicatie pozitivista: Lana de Aur a fost chiar o blana de oaie, una folosita pentru colectarea aurului. Este o metoda straveche, poate cea mai veche, de a aduna maruntele particule de metal pretios nativ din apele unor rauri aurifere. Blana de oaie, uneori intinsa pe un cadru de lemn, era asezata in rau; nisipul aurifer se depunea pe ea si, cu timpul, lana se incarca de aur. Blana era apoi uscata si scuturata sau pieptanata cu grija, dupa care „concentratul“ de aur si nisip era spalat, pentru separarea metalului pretios. Metoda era inca practicata in Georgia anilor 1940.

Culmea, aceasta ipoteza nu-i deloc noua, ci dimpotriva: invatatul antic grec Strabon (60 i.Hr. – 24 d.Hr.) vorbeste in Geografia sa despre tinutul Colchidei, „unde aurul muntilor este carat de rauri“, precizand ca acolo se afla originea mitului Lanii de Aur! Si, iata, descoperiri recente intaresc si spusele lui Strabon, si legendele despre bogatia Colchidei. Dupa decenii de sapaturi arheologice, s-a adunat un imens tezaur de obiecte din aur descoperite in Georgia, pe cursul superior al raului Riomi (anticul Phase sau Phasis, pomenit de Strabon), acolo unde se inalta in Antichitate cetatea Vani, pe malul de est al Marii Negre (vezi caseta Aurul Georgiei).

Probabil ca, atunci cand au aflat de tezaur, multi istorici au trait sentimentul extraordinar pe care ti-l da ocazia de a asista la deznodamantul unei situatii incalcite, care dura de prea multa vreme. O enigma care intrigase timp de secole lumea stiintifica era, in sfarsit, dezlegata: legenda argonautilor porniti in cautarea Lanii de Aur avea un fundament istoric, o baza reala, pe care se cladise, timp de milenii, fascinanta poveste. Da, Strabon avusese dreptate!

Dintre teoriile de pana acum, aceasta este cea mai satisfacatoare pentru persoanele dornice de explicatii in spiritul pozitivismului, desi e poate dezamagitoare pentru cei ce prefera lamuririle metaforice si versiunea unei cautari spirituale. Dar, de fapt, cine poate sti cu adevarat daca Lana de Aur a fost un lucru real sau doar o metafora? S-a scurs atata timp de la nasterea acestei legende si s-au perindat atat de multe generatii care au tot istorisit-o, modificand-o pe alocuri, imbogatindu-i detaliile, interpretandu-i sensurile, incat acestea s-au amestecat si s-au contopit intr-o poveste in care fabulosul si realul sunt greu de despartit. Fiecare are, prin urmare, libertatea de a-si explica in felul sau legenda, de a alege varianta preferata: o tehnologie antica de exploatare a aurului sau cautarea aventuroasa a unui ideal?

FACTS

La inceput a fost Colchida
Intr-un inteles mai larg, Lana de Aur putea reprezenta foarte bine si resursele sau tehnologia avansata din Georgia, iar in sens si mai larg, bogatiile venite din Rasarit, sursa unor marfuri scumpe ce faceau obiectul unui negot intens, preocupare dintotdeauna a grecilor, mari navigatori si comercianti. Bogatiile Orientului reprezentau inca de atunci o tentatie, un miraj si un mit, dar exista si realitate in aceasta abundenta legendara: tarile Orientului au fost, in Preistorie si chiar in Antichitate, mult mai avansate din punct de vedere tehnologic decat tarile Europei acelor vremuri. Metodele de prelucrare a textilelor, a metalelor si a pietrelor pretioase, tehnologiile agricole erau superioare activitatilor similare din Grecia si din vestul continentului nostru. Nici o mirare ca europenii ravneau la aceste bogatii materiale si spirituale ale Rasaritului.


Aurul Georgiei
Sapaturile in regiunea cetatii Vani au fost conduse, timp de peste 30 de ani, de Otar Lordkipanidze (1930-2002), specialist la Institutul de Arheologie al Academiei Georgiene de Stiinte. Diademe, bratari, cercei, coliere, statuete si potire au fost scoase la lumina in cursul sapaturilor – zeci de kilograme de aur, lucrat cu o maiestrie de necrezut, ca in cazul colierului impodobit cu 31 de testoase minuscule, ale caror carapace sunt acoperite cu un model lucrat din mici sfere de aur. Colierul a fost gasit in mormantul unei femei de rang inalt, ce fusese ingropata alaturi de aproape 3.000 de artefacte din aur. Specialistii care au studiat tezaurul au afirmat ca minunatele obiecte nu erau importate, ci produe chiar acolo. Aurul Georgiei, in cele din urma regasit, a starnit uimire in lumea stiintifica si in randul simplilor privitori care au avut privilegiul de a-l vedea.

Cu herchiul si saitrocul
Si in Romania s-a practicat metoda adunarii aurului din ape cu ajutorul „lanii de aur“. Artefacte provenite din zona Muntilor Apuseni (dar si povestile de prin partea locului) au pastrat marturii asupra acestei tehnici ancestrale, intemeiate pe folosirea herchiului, cum se numea instrumentul colector: un plan inclinat pe care era intinsa o tesatura aspra de lana, intre firele careia se prindeau particulele de aur din apa. E vorba fie despre apa unor rauri aurifere, ca Ariesul (al carui nume vine tocmai de la aureus, insemnand, in limba latina, „aurit“ sau „de aur“), fie despre apa unor canale inadins sapate de oamenii locului astfel incat aceasta sa treaca peste zone bogate in minereu de aur, ducand cu ea metalul pretios. Tesatura cu pricina era apoi scuturata deasupra unui vas cu apa, aurul fiind separat ulterior de nisip prin decantare, cu ajutorul unei unelte numite saitroc. 


Sursa: http://www.descopera.ro/cultura/2535484-mitul-si-realitatea-lanii-de-aur

luni, 19 august 2013

TOP Zece trucuri ciudate care iti pot face viata mai usoara!

TOP Zece trucuri ciudate care iti pot face viata mai usoara!

Cu totii avem o viata grea, dar tot noi suntem cei care putem sa ne facem viata mai usoara. Va prezentam mai jos cateva trucuri ciudate care iti pot face viata mai usoara:

1joc vide 

10. Gandeste-te la viata ca la un joc video
Opinia predominanta despre jocurile video este aceea ca nu sunt decat o pierdere de vreme. Cu toate astea, un studiu realizat la Michigan State University a demonstrat ca jocurile video sunt, in mod paradoxal, unelte extrem de eficiente care ne permit sa ne mentinem si sa ne consolidam relatiile. Un alt studiu a aratat ca jocurile video sunt chiar mai eficiente decat medicamentele pentru tratarea depresiei si a anxietatii. Plecand de la aceste idei, s-a creat un joc numit SuperBetter, in care obstacolele reale ale vietii sunt privite din perspectiva unui joc video, fiecare succes intarind personajul.

1postura 

9. Postura
Un studiu al Universitatii Harvard arata ca 1 din 5 copii se naste cu o predispozitie spre timiditate si rusine. Nu toti cei nascuti cu o astfel de predispozitie ajung adulti timizi, iar tu, ca parinte, poti lupta contra unui astfel de destin. Primul pas este sa accepti ca ai un copil normal si ca nu trebuie sa il ironizezi sau sa-i minimizezi valoarea (in fata lui si in fata altora) pentru ca e mai tacut. Scoate din vocabular expresii de genul ”ti-a taiat popa limba”, ”mutulica”, ”mai zi si tu ceva”. In acest fel, eviti sa ii adancesti problema!


1nu mai manca 

8. Nu mai manca
O mica parte a creierului ar putea schimba programul somnului, pentru a se sincroniza cu ora meselor. Se stie de mult timp, ca vietuitoarele nocturne, cum ar fi soarecii si liliecii, isi schimba perioada de somn, daca mancarea se gaseste numai ziua. Dar gasirea partilor creierului responsabile pentru aceasta schimbare este dificila. Intr-un articol publicat in revista Science, o echipa condusa de Clifford Saper de la Harvard Medical School in Boston, Massachusetts afirma ca au gasit regiunea de la niveul creierului responsabila pentru ajustarea ritmului de somn, si anume un manunchi de celule cunoscute sub numele de nucleul hipotalamic dorsomedian (DMH). Aceasta regiune se afla in apropierea regiunii creierului responsabila de raspunsurile cicardiene la alternanta zi-noapte. Studiul arata ca soarecii care au lipsa o anumita gena, care actioneaza la nivelul DMH, nu s-au adaptat la schimbarile ritmului de hranire. Reinserarea genei a reinstalat comportamentul normal.

1succesul 

7. Nu incerca cu tot dinadinsul sa reusesti
Cei mai multi oameni cred ca, cu cat lucreaza mai mult, cu atat succesul va fi mai aproape, asadar nici fericirea nu se va lasa mult asteptata. Ei bine, potrivit psihologului Shawn Achor, realitatea este cu totul alta. De fiecare data cand iti atingi un obiectiv, creierul tau ridica pragul de succes.


1mana dreapta 

6. Foloseste-ti mana care nu e dominanta
Folosirea mainii nondominante ne ajuta sa ne controlam mai bine reactiile. Astfel antrenati, vom fi mai calmi in trafic, la serviciu sau atunci cand ne revin in minte lucruri neplacute. Persoanele impulsive si cele care sufera din cauza amintirilor neplacute pot deveni propriii psihoterapeuti. Este suficient ca timp de cel putin doua saptamani sa-si foloseasca mana stanga, in cazul dreptacilor, respectiv pe cea dreapta, in cazul stangacilor. Cele mai simple gesturi vor fi realizate in acest mod: a deschide usa, a bea o cafea, a folosi mouse-ul computerului sau, mai dificil, a scrie. Potrivit specialistilor de la Universitatea “South Wales” din Australia, acest antrenament obliga creierul sa-si regandeasca orice actiune si sa-si creasca autocontrolul.

1alegerile 

5. Cum sa facem alegerile mai usoare
Fata unor imigranti indieni, oarba de la 13 ani, calatorind prin toata lumea si gandind cercetari inovatoare, Sheena Iyengar a devenit faimoasa printr-un experiment cu gem. In anul 2000, Sheena si echipa ei de cercetatori au pus un stand intr-un important supermarket american. Vizitand standul, clientii vedeau expuse 6 borcanele sau 24 de borcanele de gem (numarul se schimba din ora in ora). Dupa ce gustau din selectiile pregatite, primeam un cupon de reducere si erau directionati catre raionul de gem pentru a cumpara produsul preferat. Cercetatorii au urmarit cand anume erau clientii mai predispusi sa cumpere – dupa ce au fost expusi la o gama de sortimente mai mare sau mai restransa? Spre surprinderea multora, doar 3% din vizitatorii standului cu 24 de sortimente au cumparat ceva la iesire. In schimb, 33% din cei expusi la 6 sortimente de gem au plecat acasa cu un borcanel. Descoperirea a fost contraintuitiva, invalidand presupunerea ca, daca a avea optiuni e de dorit, a avea foarte multe optiuni e un lucru grozav. Vinovata poate fi incapacitatea noastra de a procesa informatii in legatura cu mai mult de 7 categorii o data. Cand alegem, e nevoie sa ne folosim la maxim abilitatile de procesare: sa observam cu atentie toate optiunile, sa le evaluam, sa le comparam apoi intre ele. E un proces anevoios si obositor pentru creier. Pusi in fata atator optiuni de gemuri, oamenii au cedat psihic si au preferat sa nu-si foloseasca cuponul de reduceri.

1muzica 

4. Muzica
Emotiile induse de muzica sunt adeseori insotite de senzatii fizice cum sunt fiorii, adica senzatii de tremuraturi sau furnicaturi care strabat corpul ca rezultat al emotiei intense. Doua studii de referinta au indicat ca marea majoritate a indivizilor au fost sensibili la fiori (Sloboda, 1991) si ca aceste fenomene corporale au fost asociate cu emotii induse de muzica, mai ales cu tristete si melancolie (Panksepp, 1995).

1urechea dreapta 

3. Utilizati urechea dreapta
Vreti ca oamenii sa va asculte? Vorbiti-le la urechea dreapta. Acesta este sfatul cercetatorilor italieni. Acest fenomen e posibil pentru ca emisfera cerebrala stanga este mai buna in procesarea informatiilor primite de la urechea dreapta. Studiul a fost realizat cu ajutorul a trei teste. La primul test, 286 de persoane dintr-un club au fost monitorizate in timp ce discutau intre ele. 72% din cuvinte au fost rostite la urechea dreapta a interlocutorului. La al doilea test, cercetatorii au monitorizat 160 de persoane din club, carora li s-a murmurat ceva. 58% s-au intors cu urechea dreapta catre interlocutor, iar 42%, cu cea stanga. In al treilea studiu, cercetatorii s-au adresat in mod direct celor 176 de persoane din club, vorbindu-le direct in urechea dreapta sau in cea stanga, cerandu-le o tigara. Oamenii de stiinta au obtinut mai multe tigarete atunci cand au vorbit la urechea dreapta.

1culori deschise 

2. Culori deschise
Duncan Smith a condus o echipa de cercetatori de la Universitatea din Essex in cadrul unui studiu care avea ca tema modalitatea in care culorile ne afecteaza starea de spirit. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca nuantele luminoase au un impact major in reactiile privind timpul si memoria. Participantilor le-au fost prezentate atat culori vii, cat si unele mai sterse. Apoi, au fost rugati sa efectueze o serie de teste cognitive. Grupul caruia i se aratase in prealabil poze cu floarea-soarelui a inregistrat scoruri cu 25% mai mari la testele de acuitate mentala decat cei care vazusera nuante inchise. De asemenea, acelasi grup a avut o crestere de 9% in ceea ce priveste rezistenta fizica. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca acele culori luminoase ne cresc vigilenta fizica si psihica, iar rosul, de exemplu, creste foarte mult increderea in sine. Aceeasi culoare, rosul, a fost obiectul unui alt studiu. Cercetatorul Diana Widermann a descoperit ca rosul ne poate determina sa fim mai buni sportivi si ii face si pe altii sa creada ca lucram mai eficient. Widermann a schimbat digital culorile costumelor unor luptatori de arte martiale, dupa care a aratat versiunile unui grup de oameni. Toti au considerat ca luptatorii in rosu se descurcasera cel mai bine. Asadar, rosu ar putea fi culoarea succesului.

1codificarea 

1. Codificarea informatiei
„Nu ne mai amintim poeme lungi sau basme pe care le invatam pe de rost, performante ale memoriei care erau, candva, pietre de temelie in vietile multor oameni, scrie Robin McKie. Intr-adevar, societatea s-a schimbat intr-atat, incat nu mai stim ce tehnici sa folosim pentru a tinte minte lucruri asa de lungi. Pur si simplu, uitam cum sa ne aducem aminte“. Eseul lui McKie porneste de la volumul „Moonwalking with Einstein: The Art and Science of Remembering Everything“, publicat recent de jurnalistul american Joshua Foer. Autorul cartii a castigat Campionatul anual de memorare al Statelor Unite dupa ce a invatat sa memorize 120 de cifre aleatorii in cinci minute, numele si prenumele a 156 de necunoscuti in 15 minute, si ordinea unui pachet de carti de joc in mai putin de doua minute. Tehnicile utilizate de Foer au fost puse la punt de Ed Cooke, un scriitor britanic, castigator al Campionatului mondial de memorare. „Tehnicile de memorare fac un singur lucru, spune Cooke: dau mai mult sens informatiei, pentru mintea noastra, facand lucrurile pe care incercam sa le invatam stralucitoare si amuzante“. Cartea lui Foer, care e „o analiza a importantei memorarii evenimentelor si a povestilor, in istoria umanitatii“, prezinta si metodele pe care trebuie sa le stapanim pentru a ne imbunatati memoria, redobandind abilitatea de a ne aminti insiruiri lungi de nume, numere sau de chipuri omenesti. Procesul invatarii ar trebui sa ne faca „mai constienti de lumea din jurul nostru“. Secretul consta intr-un proces numit „asociere elaborativa“, care presupune codificarea informatiei, cum ar fi o lista de cumparaturi, intr-o serie de „imagini captivante“. Pentru a tine minte, spre exemplu, o lista de cumparaturi – castraveciori murati, branza de vaci, zahar s.a. – ideea e sa vizualizam obiectele listei intr-un context pe care cu greu l-am putea uita. „Incepeti prin a crea imaginea unui borcan urias de castraveciori murati in mijlocul gradinii. Langa el, imaginati-va o cada gigantica plina cu branza de vaca – de marimea unei piscine – si apoi puneti-o pe Lady Gaga sa inoate in ea. Si asa mai departe. Fiecare imagine ar trebui sa fie cat mai bizara si mai memorabila cu putinta“. Cartea lui Joshua Foer respinge ideea ca oamenii au devenit, in ziua de azi, neindemanateci in a-si folosi puterea memoriei si ca sunt incapabili sa-si aminteasca lucruri importante sau crampeie de informatii. „Aceleasi parti ale mintilor noastre pe care le foloseam candva ca sa ne amintim fragmente mari de date – numere de telefon, adrese sau chiar poeme – le folosim, in schimb, pentru a ne aminti cai de a accesa informatia. Site-uri precum Google, aplicatii pentru iPhone si itinerarii de genul acesta“.

Sursa: http://caplimpede.ro/top-zece-trucuri-ciudate-care-iti-pot-face-viata-mai-usoara/

vineri, 16 august 2013

AL IV-LEA CONGRES DE PSIHIATRIE A COPILULUI ŞI ADOLESCENTULUI Bucureşti, Crystal Palace Ballroom, 4-7 septembrie 2013

ASOCIATIA ROMÂNĂ DE PSIHIATRIE A COPILULUI ŞI ADOLESCENTULUI ŞI PROFESII ASOCIATE
LIGA ROMÂNĂ PENTRU SĂNĂTATE MINTALĂ
ASOCIATIA PENTRU COPII CU DIZABILITATI NOROCEL
UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE “CAROL DAVILA” – CATEDRA DE PSIHIATRIE ŞI PSIHOLOGIE A COPILULUI ŞI ADOLESCENTULUI, BUCUREŞTI
SPITALUL CLINIC DE PSIHIATRIE "AL. OBREGIA
organizează

AL IV-LEA CONGRES DE PSIHIATRIE A COPILULUI ŞI ADOLESCENTULUI
si
A X-a CONFERINŢĂ NAŢIONALĂ DE SĂNĂTATE MINTALĂ A COPILULUI ŞI ADOLESCENTULUI

cu participare internaţională

Bucureşti, Crystal Palace Ballroom, 4-7 septembrie 2013

 

Sursa: http://www.congrespsihiatriecopii.ro/2013/info.php

marți, 13 august 2013

Tackling Discrimination in the Workplace and Beyond

A European Strategy for Gender Equality:
Tackling Discrimination in the Workplace and Beyond
The Silken Berlaymont Hotel, Brussels
Wednesday 9th October 2013
Within the framework of the 2010-2015 Strategy for Equality between Women and Men, the European Commission is working hard to promote gender equality at all policy levels. Central to the mission is to provide women with the same levels of economic independence that men benefit from and to ensure that the pay gap is minimised, and ultimately erased.

Public Policy Exchange continues its equality platform with a special international symposium on tackling gender-based discrimination in the workplace and beyond. Participants will have the opportunity to exchange best practices with leading practitioners, international organisations and major stakeholders across Europe.

For further details, please refer to the enclosed event brochure. Do feel free to circulate this information to relevant colleagues within your organisation.

In the meantime, to ensure your organisation is represented, please book online or complete and return the registration form at your earliest convenience in order to secure your delegate place(s).

Sursa: http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2434:a-european-strategy-for-gender-equality-tackling-discrimination-in-the-workplace-and-beyond-brussels-9th-october-2013&catid=27:manifestari-profesionale&Itemid=41

FORMARE IN CARIERA DE EXPERT PSIHOLOG, EXCLUSIV PENTRU PSIHOLOGII CLINICIENI INDIFERENT DE TREAPTA DE SPECIALIZARE

 
FORMARE IN CARIERA DE EXPERT PSIHOLOG, EXCLUSIV PENTRU PSIHOLOGII CLINICIENI INDIFERENT DE TREAPTA DE SPECIALIZARE
 
 
 
 Primul curs de Expertiza psihologica si psihologie clinica organizat in Romania de catre Institutul de Psihologie Judiciara, cu avizul Colegiului Psihologilor din Romania, a ajuns la cea de a III-a editie. 
 Cursul de formare profesionala complementara se adreseaza in primul rand psihologilor clinicieni sub supervizare, care doresc sa se prezinte la examenul pentru obtinerea atestatului de libera practica autonoma in psihologie clinica. Totodata, potrivit programei, cursul are o componenta specifica aplicativa in expertiza psihologica, adresandu-se in egala masura tuturor psihologilor clinicieni care doresc sa obtina competente pentru activitatea de expertiza psihologica.
 Programul de formare profesionala complementara urmareste dezvoltarea unor competente specifice psihologiei clinice, fiind completat prin practica individuala clinica in unitati de specialitate. Cursul realizeaza initierea psihologilor clinicieni in domeniul expertizei psihologice, dar si asimilarea unor ghiduri de bune practici specifice si metode de expertizare clinica pentru inculpati, invinuiti sau victime din cadrul procesului penal, pentru copii si familie in cazul proceselor civile pentru stabilirea custodiei, pentru copiii abuzati sau victime ale traficului de persoane, pentru persoanele aflate in stare privativa de libertate, precum si pentru alte situatii judiciare sau extrajudiciare in care este necesara expertiza psihologica. 
Cursurile si practica in psihologie clinica, psihodiagnostic si psihopatologie sunt sustinute de cadre didactice recunoscute in domeniu:
  • Lect. Dr. Oana Sandovici,
  • Dr. Elisabeta Alexe,
  • Conf. Dr. Simona Trifu,
  • Psih. Pr. Liliana Chirosca,
  • Prof. Dr. Ruxandra Rascanu,
  • Psih. Pr. Emil Robu,
  • Lect. Dr. Rozeta Draghici,
  • Lect. Dr. Laura Bochis,
  • Dr. Hadrian Vaida
  • Lect. Dr. Delia Birle.
 Cursurile de specialitate in forensic psychology sunt sustinute de catre cei mai mari specialisti romani in expertiza psihologica:
  • Prof. Dr. Tudorel Butoi,
  • Prof. Dr. Nicolae Mitrofan,
  • Conf. Dr. Gheorghe Florian,
  • Lect. Dr. Elena Vladislav,
  • Dr. Catalin Luca
  • Dr. Stefan Iulian-Laurentiu.
 Inscrierile au loc in perioada 20 iulie 2013 – 15 septembrie 2013 pentru cele trei centre de formare profesionala: Bucuresti, Iasi si Oradea, in limita locurilor disponibile. In cazul in care inscrierile depasesc capacitatea de scolarizare a Institutului de Psihologie Judiciara se va organiza examen/interviu de admitere in perioada 15 septembrie 2013 – 30 septembrie 2013. Cursurile se desfasoara intr-un week-end (sambata-duminica), dupa un program stabilit pentru fiecare luna calendaristica in perioada octombrie 2013 – iunie 2015, 2 ani (4 semestre).
 
  • Coordonator general: Psih. dr. Stefan Iulian-Laurentiu, Tel. 0733.07.34.77,
  • Bucuresti: Coordonator Psih. Pompilia Enache, Tel. 0728.061.778,
  • Iasi: Coordonator Psih. Dr. Catalin Luca, Tel. 0744.36.09.16,
  • Oradea: Coordonatori Lect. Dr. Laura Bochis si Dr. Hadrian Vaida, Tel. 0742.09.18.79 si Tel. 0744.59.63.08.
Taxa/cotizatia* de participare:
Valoare taxa/cotizatie: 4500 lei/an de studiu.
Contravaloarea se poate achita si in rate, dupa cum urmeaza:
Rata I: 1500 lei - se achita la data inscrierii la curs,
Rata a II-a: 1500 lei - se achita pana la 15 ianuarie 2014,
Rata a III- a: 1500 lei - se achita pana la 15 aprilie 2014.
*Membrii aderenti ai IPJ beneficiaza de multiple facilitate si reduceri.
Pentru mai multe informatii legate de inscrieri: www.facebook.com/psihologiejudiciara , Email: office@psihologiejudiciara.ro.
 
Sursa: http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2431:institutul-de-psihologie-judiciara-formare-in-cariera-de-expert-psiholog-exclusiv-pentru-psihologii-clinicieni-indiferent-de-treapta-de-specializare&catid=27:manifestari-profesionale&Itemid=41

Programul de Formare Complementara in Psihoterapie Scurta Strategica 2013-2015

AsociaTia RomAnA de Terapii Scurte Si
ConsultanTA OrientatA pe Resurse Si SoluTii
(ARTS&CORS)
 
si
 
 
CENTRUL DE TERAPIE STRATEGICA
(CTS)
din Arezzo, Italia
Institut ce Cercetare, Training si Activitate Clinica
fondat in 1987 de catre Giorgio Nardone si Paul Watzlawick-Scoala de la Palo Alto
 
 
Organizeaza:
 
Incepand din octombrie 2013

Programul de Formare Complementara in Psihoterapie Scurta Strategica 2013-2015
 
Programul de Formare Complementara in Psihoterapie Scurta Strategica cuprinde doua stagii de formare distincte, dar care se completeaza prin continutul didactic:
  1. Cursurile intensive de Terapie Scurta Strategica sustinute de formatorii Centrului de Terapie Strategica (CTS) din Arezzo-Italia;
  2. Cursurile de Terapii Scurte, Colaborative, Orientate pe Resurse si Solutii sustinute de formatorii din cadrul Asociatiei Romane de Terapii Scurte si Consultanta Orientata pe Resurse si Solutii (ARTS&CORS)

Pentru informatii legate de Centrul de Terapie Strategica (CTS) din Arezzo-Italia fondat de profesorul Giorgio Nardone si Paul Watzlawick si pentru detalii legate de structura, programa si calendarul cursurilor de Psihoterapie Scurta Strategica conduse de formatorii acestui institut consultati site-urile: www.centruldeterapiestrategica.com (in limba romana);
www.centroditerapiastrategica.org; www.giorgionardone.it; www.psicoterapiabrevestrategica.it
www.problemsolvingstrategico.it; www.changestrategies.it; www.bsst.org

Cursurile de Formare Complementara in Psihoterapie Scurta Strategica (atat modulele intensive sustinute de profesorii din Italia cat si cele sustinute de catre formatorii ARTS&CORS) sunt organizate prin ARTS&CORS (Asociatia Romana de Terapii Scurte si Consultanta Orientata pe Resurse si Solutii).
*Despre acreditarea acestor cursuri organizate sub egida ARTS&CORS, puteti consulta pe site-ul Colegiului Psihologilor din Romania urmatorul link:
http://www.copsi.ro/COLEGIU/REGISTRUL%20UNIC/Formatori%20II%20site.xls
la pozitia 14, avizul RF-II-B-14, din 12.12.2006 litera b.
Cursurile de Formare Complementara in Psihoterapie Scurta Strategica vizeaza obtinerea competentei in practicarea psihoterapiei in specializarea Psihoterapie Scurta Strategica- in concordanta cu reglementarile Colegiului Psihologilor din Romania.

Grup tinta:
Formarea complementara in Psihoterapie Scurta Strategica este deschisa tuturor absolventilor care pot aplica prin lege (psihologie, medicina-psihiatrie, asistenta sociala etc.), insa ii vizeaza si pe psihologii atestati pe clinica sau medicilor rezidenti in psihiatrie, medicilor si psihologilor atestati deja intr-o metoda de terapie si celor aflati in cursul unei formari in psihoterapie (cursantilor la masterele de psihologie clinica, consiliere, psihoterapie, celor aflati in cursul unei formari specifice prin asociatiile profesionale recunoscute) .
 
Interviu initial de admitere:
Se urmareste baza de cunostinte psihologice avute, interesul si disponibilitatea cursantului de a urma formarea in Psihoterapie Scurta Strategica.

Formarea de baza dureaza minim 2 ani si cuprinde (min 547 ore):
10 module intensive de formare in Psihoterapie Scurta Strategica cu diploma de Master Profesional in Italia si in Europa, si minim 7 module de formare Psihoterapii Scurte, Colaborative, orientate pe Resurse si Solutii

  • Cele 10 module intensive cu diploma de master in Italia si in Europa se desfasoara pe durata a 2 ani. Frecventa este de 5 weekend-uri pe an.
 
Aceste 10 module sunt sustinute in limba italiana de catre profesori formatori de la Centrul de Terapie Scurta Strategica din Italia fondat de profesorul Giorgio Nardone si Paul Watzlawick. Cursurile beneficiaza de traducere consecutiva (din limba italiana in limba romana), iar suportul de curs va fi in limba romana. Profesorii din Italia sunt formati direct de catre profesorul Giorgio Nardone.
In cadrul fiecarui modul se realizeaza prezentari teoretice din perspectiva Psihoterapiei Scurte Strategice insotite de studii de caz (aplicarea unui protocol terapeutic specific).
*Studiul de caz consta in prezentarea unui caz clinic concret, sub forma redarii inregistrarii audio-video a şedinţelor de terapie susţinute de catre prof. dr. Giorgio Nardone, insoţita de explicaţiile formatorului.

Cele 10 module intensive au un total de 180 de ore de formare teoretica si aplicativa. Acestea mai cuprind parcurgerea unui numar de minim 120 ore destinate studiului individual. Totalul de ore este de 300.
Studiul individual reprezinta documentarea prin parcurgerea materialelor recomandate (articole, carti si/sau site-uri) si rezolvarea unor sarcini si teme.
La finalul celor 10 module se va sustine un examen de evaluare a cunostintelor, si pe baza rezultatelor obtinute se va elibera o diploma de absolvent de Master in Psihoterpie Scurta Strategica de catre CTS Italia.

  • Cele 7 module(minim) de formare in Psihoterapii Scurte, Colaborative, orientate pe Resurse si Solutii cuprind minim 147 de ore de formare teoretica si aplicativa si minim100 ore de studiu individual.
Formatori: Bogdan Ion, Andreea Ion, Diana Vasile de la ARTS&CORS (Asociatia Romana de Terapii Scurte si Consultanta Orientata pe Resurse si Solutii).
 
Modulele conduse de formatorii din Romania vor fi intercalate cu modulele intensive conduse de formatorii de la CTS Italia, pentru ca participantii sa acumuleze cunostintele, numarul de ore si competentele necesare obtinerii Atestatului de psihoterapie in regim de supervizare si apoi a Atestatului de psihoterapie in regim autonom. Astfel, dupa parcurgerea numarului total de ore, cursantii vor avea Atestat pe psihoterapie in regim autonom, dar vor beneficia si de Diploma de Master in Psihoterapie Scurta Strategica emisa de CTS (recunoscuta in Italia si Europa).

Schema necesarului de ore de formare, supervizare si dezvoltare personala pentru Programul de Formare Complementara in Psihoterapie Scurta Strategica respectand normele Colegiului Psihologolor din Romania:



Psihoterapie Scurta
Strategica
327 ore–minim; includ cele -140 ore(7 intalniri de weekend) realizate cu formatorii ARTS&CORS si
-180 ore realizate cu formatorii de la CTS (10 module-10 weekend-uri)
(Durata formarii este minim un an si jumatate)
La finalizarea acestor ore se poate obtine Atestat pe psihoterapie in regim de supervizare, in urma unui examen scris, oral si prezentare de caz.

- 1 an si jumatatede supervizare minim 150 de ore;
- 150 ore-minim de dezvoltare personala

La finalizarea acestor ore se poate obtine atestat pe psihoterapie in regim autonom, in urma unui examen scris, oral si lucrare de disertatie.

Supervizare:
Numarul de ore minim necesar conform normelor Colegiului Psihologilor din Romania este de 150.
Activitatea de suprevizare se va desfasura pe parcursul a 8 module (8 weekend-uri).

Dezvoltare personala:
Minimul de ore de dezvoltare personala necesare sunt:
  • 150 ore dintre care minim 20 ore de psihoterapie individuala. Acest numar de ore se poate realiza cu formatorii de la ARTS&CORS dar pot fi recunoscute daca s-au realizat si in cadrul altei scoli de psihoterapie acreditata de Colegiul Psihologilor).
- Dezvoltarea personala va fi luata in calcul, doar daca este de data recenta.

Cu formatorii ARTS&CORS dezvoltarea personala se va desfasura pe parcursul a 6 module (6 weekend-uri).

Schema activitatilor formative ale Programului de Formare Complementara in Psihoterapie Scurta Strategica

Tipul activitatii formative
Furnizori de formare
Numar de ore
Numar module
Total numar de ore


Formare complementara, teoretica si aplicativa
CTS
180(formare teoretica si aplicativa)

10

300

120(studiu individual)
ARTS&CORS
147(formare teoretica si aplicativa)

7

247
100(studiu individual)
Supervizare
CTS; ARTS&CORS

150

8

150
Dezvoltare personala
ARTS&CORS
120
6
120


Evaluari pe parcurs:
- La intrarea in supervizare (pentru obtinerea atestatului in regim de supervizare)
- La fiecare 2 intalniri de week-end – cunostintele si abilitatile dobandite;
- Periodic cunostintele acumulate prin studiu individual si modul de realizare al sarcinilor si temelor la termen stabilit.
- La fiecare intalnire de supervizare.

Evaluari finale:
- La intrarea in supervizare (pentru obtinerea atestatului in regim de supervizare);
- La iesirea din supervizare (pentru obtinerea atestatului in regim autonom)
Daca la evaluarile finale, cursantul nu a putut face dovada practica a detinerii competentelor specifice Terapiilor Scurte Strategice si Terapiilor Scurte, atunci nu obtine atestatul, dar poate continua formarea pentru atingerea nivelului de competenta necesar.

Certificare si avizare:
  • Dupa parcurgerea a 23 de module (formare + dezvoltare personala), pe baza diplomei emise de ARTS&CORS, se elibereaza de catre Colegiul Psihologilor din Romania Atestatul de psiholog practicant sub supervizare în psihoterapie in specialitatea: Psihoterapie Scurta Strategica.
Nota: in baza Legii nr. 213/2004, persoana care detine atestatul mentionat mai sus poate infiinta Cabinet Individual de Psihologie lucrand ca psihoterapeut in supervizare.
Dupa parcurgerea numarului total de module (formare + dezvoltare personala + supervizare = 31 module), cursantii vor putea detineAtestatul de psiholog practicant autonom în psihoterapie in specialitatea: Psihoterapie Scurta Strategicaeliberat de Colegiul Psihologilor din Romania pe baza diplomei emise de ARTS&CORS
 
Costuri:
Costurile Programului de Formare Complementara in Psihoterapie Scurta Strategica se compun din:
  • Taxa pentru cele 10 module intensive cu diploma de master in Italia si in Europa sustinute de CTS (formatorii italieni);
  • Taxa pentru cele 7 module sustinute de formatorii romani
  • Taxa pentru cele 8 module de supervizare;
  • Taxa pentru cele 6 module de dezvoltare personala (pentru cei care nu au parcurs dezvoltarea personala)
  • Plata pentru modulele conduse de formatorii italieni se va realiza separat de cea pentru cele conduse de formatorii ARTS&CORS.
  • Daca Programul de Formare Complementara in Psihoterapie Scurta Strategica se desfasoara in alta localitate (nu in Bucuresti), la costurile mentionate mai sus se adauga si cheltuielile de deplasare (transport, cazare) ale formatorilor din Italia, a organizatorului si a formatorilor din Romania.

Taxa promotionala: Pentru Romania, programul formativ de 10 module sustinute de formatorii italieni beneficiaza de o taxa promotionala, mult mai mica decat in Italia, unde acelasi curs cu aceeasi formatori are o taxa de: 4800 euro (verificabil pe site-ul italian).

!!! Ultimul modul va fi sustinut chiar de profesorul Giorgio Nardone!

Locatie: Bucuresti, Hotel Razvan, situat pe Calea Calarasilor nr. 159, sector 3, Bucuresti (www.hotelrazvan.com), Sala Concordia, et.1.
Rezervari: 021 320 01 73; 021 322 08 11 (fax); rezervari@hotelrazvan.com.
Localizare: www.hotelrazvan.com/localizare-121-ro.html

Inscrieri:
Pentru inscrieri trebuie parcurse urmatoarele etape:
1. Interviu initial: se urmareste baza de cunostinte psihologice avute, interesul si disponibilitatea cursantului de a urma formarea in Psihoterapie Scurta Strategica.
2. Inscriere: se realizeaza daca cel care participa la interviul initial este admis.

1.Pentru inscrierea la interviul preliminar trebuie sa completati obligatoriu formularul cerere de admiterepe care il gasiti pe site-ul CTS Romania: www.centruldeterapiestrategica.com, la rubrica Inscrieri- Formulare de inscriere. Acest formular si un Curriculum Vitae European (in limba romana) trebuie expediate la e-mail: info@centruldeterapiestrategica.ro. In decurs de 7 zile de la expediere veti primi un raspuns care va informeaza daca ati fost acceptat sau nu la interviul preliminar.
2. In cazul selectarii dumneavoastra pentru participarea la curs- fapt care vi se va comunica direct la sfarsitul interviului preliminar, va trebui platita suma de 500 euro - care reprezinta contravaloarea primei rate la Programul de Formare Complementara in Psihoterapie Scurta Strategica, partea condusa de formatorii CTS-Italia (formata din 10 module). Aceasta prima rata trebuie platita cu maxim 10 zile inaintea datei de incepere a cursului.Viitorii cursanti vor confirma participarea la curs completand(obligatoriu): Formular de inscriere.Acesta se afla pe site-ul CTS Romania:www.centruldeterapiestrategica.com la rubrica Inscrieri- Formulare de inscriere.Tot in acest formular sunt specificate detaliile de plata si Conditiile generale de inscriere.

  • Informatii privind costurile, desfasurarea si inscrierea la cursuri, se pot obtine la cerere.
Contact:

Diana Paula Stoian
Psiholog, Psihoterapeut, Specialist in Psihoterapie Scurta Strategica
Reprezentant in Romania al Centrului de Terapie Strategica din Arezzo – Italia
Coordonator al Cursurilor de Formare Complementara in Psihoterapie Scurta Strategica

Tel: 0723 275 275 (in intervalul orar 10-13)
e-mailul: info@centruldeterapiestrategica.ro
www.centruldeterapiestrategica.com

Sursa: http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2424:artacors-formare-complementara-2-ani-in-psihoterapie-scurta-strategica&catid=27:manifestari-profesionale&Itemid=41

Curs de formare complementară cu durata de 2 ani în “Psihoterapie cognitiv comportamentala”

ASOCIAŢIA PSIHOLOGILOR ŞI MEDICILOR DIN ROMÂNIA
 
Organizează în oraşele Bucureşti şi Craiova
 
Curs de formare complementară cu durata de 2 ani
în
“Psihoterapie cognitiv comportamentala”
15 august 2013 - 15 august 2015
Dosarele se depun la sediul asociaţiei din Bucuresti /Craiova pâna 31 iulie 2013
Descrierea cursului
Cursul de formare de baza cu durata de 2 ani “Psihoterapie cognitivcomportamentala” cuprinde un numar de 22 module teoretice = 220 ore formare teoretica desfasurate sub forma cursuri si seminarii 250 ore aplictii pactice, 40 ore practica clinica, 340 ore practica in cabinet+ 150 ore dezvoltare personala + 10 ore terapie individuala de parcurs in primii 2 ani de formare de baza.
Programul de supervizare/ intervizare contine 200 ore supervizare efectiva + 400 ore practica in cabinet +150 ore dezvoltare personala+ 10 ore terapie individuala de parcurs in cele 24 luni de supervizare , intervizare profesionala.
Forma de organizare a cursurilor este de tip conferinta, seminarii , atelier de lucru ,workshop-uri, workshop-uri rezidenţiale (3 sau 5 zile).
La fiecare modul cursantii vor primi credite care vor atesta participarea fiecaruia in cadrul programului formativ.
Pentru a primi diploma de consilier in terapia cognitiv compotamentala sub supervizare ,cursantii au nevoie de un numar de 425 de credite, iar pentru diploma de psihoterapeut in terapia cognitiv compotamentala sub supervizare, vor avea nevoie sa obtina un numar de 850 de credite.
Creditele pentru obtinerea diplomei de consilier / psihoterapeut se cumuleaza prin participarea la programul de formare baza si de formare continua.
Stagiul clinic se va desfăşura într-o un spital/ambulatoriu de psihiatrie şi presupune interacţiunea cu pacienţi cu tulburări psihice grave (minim 40 ore).
Dezvoltarea personală prin terapia de grup se poate realiza prin participarea la programul de formare descris în curiculla sau prin participarea la programe de dezvoltare personală similare.
Dezvoltarea personală individuală se poate realiza prin participarea la terapie individuală (20 de ore) cu psihoterapeuţi acreditaţi sau în cadrul grupului de terapie prin participarea la programul de dezvoltare personală.
Supervizarea se va desfăşura individual, în grupuri de lucru, sau prin participarea la stagii de intervizare.
Se lucraza cu formatori – supervizori acreditati copsi .
Dosareleconţin obligatoriu următoarele acte:Cerere de înscriere;
  • Copie xerox după următoarele acte: carte de identitate, certificat de căsătorie/divorţ (dacă este cazul);
  • Copie legalizată: certificat naştere, diploma de licenţă şi foaia matricolă;
  • Cazier judiciar;
  • Adeverinţă medicală;
  • Alte acte: copii adeverințe, diplome de participare la workshop, simpozion, conferinţă, alte formări de bază sau de pregătire continuă etc. (dacă este cazul);
  • CV actualizat;
  • 2 fotografii tip legitimație;
  • 2 copii xerox - taxă interviu 100 lei depusă în contul Asociaţia Psihologilor şi Medicilor din România, deschis la Banca Transilvania: RO 23 BTRL 04801205 D774 50XX.
Relaţii: 0722622501, e-mail: aurorapsih@yahoo.com
 
 
ASOCIAŢIA PSIHOLOGILOR ŞI MEDICILOR DIN ROMÂNIA
 
Organizează în oraşele Bucureşti şi Craiova
 
Curs de formare complementara cu durata de 1,4 ani (16 luni)în
în
“Consiliere cognitiv comportamentala

15 august 2013 - 15 august 2015
Dosarele se depun la sediul asociaţiei din Bucuresti /Craiova pâna 25 iulie 2013
Relaţii: 0722622501, e-mail: aurorapsih@yahoo.com
Descrierea cursului :
Cursul de formare de baza cu durata de 1,4 ani (16 luni)“Consiliere cognitiv comportamentala” cuprinde un numar de 150 ore de dezvoltare personala ,16 module teoretice = 160 ore formare teoretica desfasurate sub forma cursuri si seminarii 125 ore aplictii pactice, 40 ore practica clinica,100 ore practica in cabinet.

Programul de supervizare/ intervizare contine 100 ore supervizare efectiva + 200 ore practica in cabinet +75 ore dezvoltare personala+ 5 ore terapie individuala de parcurs in cele 12 luni de supervizare , intervizare profesionala.
Cost : 120 euro / modul /20 ore
Dosareleconţin obligatoriu următoarele acte:
  • Cerere de înscriere;
  • Copie xerox după următoarele acte: carte de identitate, certificat de căsătorie/divorţ (dacă este cazul);
  • Copie legalizată: certificat naştere, diploma de licenţă şi foaia matricolă;
  • Cazier judiciar;
  • Adeverinţă medicală;
  • Alte acte: copii adeverințe, diplome de participare la workshop, simpozion, conferinţă, alte formări de bază sau de pregătire continuă etc. (dacă este cazul);
  • CV actualizat;
  • 2 fotografii tip legitimație;
  • 2 copii xerox - taxă interviu 100 lei depusă în contul Asociaţia Psihologilor şi Medicilor din România, deschis la Banca Transilvania: RO 23 BTRL 04801205 D774 50XX.
  •  
  •  Sursa: http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2423:apmr-curs-de-formare-complementara2-anipsihoterapie-cognitiv-comportamentala-bucuresticraiova&catid=27:manifestari-profesionale&Itemid=41

Curs de formare complementară cu durata de 2 ani în PSIHOLOGIE CLINICĂ, PSIHODIAGNOSTIC ŞI INTERVENŢII TERAPEUTICE DE SCURTĂ DURATĂ

ASOCIAŢIA PSIHOLOGILOR ŞI MEDICILOR DIN ROMÂNIA
 
Organizează în oraşele Bucureşti , Brașov, Craiova
 
Curs de formare complementară cu durata de 2 ani
în
PSIHOLOGIE CLINICĂ, PSIHODIAGNOSTIC ŞI INTERVENŢII TERAPEUTICE DE SCURTĂ DURATĂ

Septembrie 2013 - Septembrie 2015
Formarea se adresează:
  • Psihologilor absolvenţiai unei instituţii de învăţământ superior (cu duratade 4 ani sau de 3 ani - învăţământ în sistem Bologna).
  • Psihologilor clinicieni cu treaptă de specializare practicant în supervizarecare doresc sa promoveze în treapta de specializare autonom.
  • Psihologilor care doresc să-şi desfăşoare activitatea sau lucrează în domeniul clinic (în centrele de sănătate mentală sau secţiile de psihiatrie, neuropsihiatrie infantilă,medicină internă, chirurgie, oncologie, pediatrie, neurologie, pneumologie, boli infecţioase, planning familial, etc.).
  • Psihologilor care lucrează în unităţi sanitare sau asimilate (în centre de plasament, locuinţe protejate, în serviciile de asistenţă socială).
Cursul de formare în Psihologie clinică, psihodiagnostic şi intervenţii terapeutice de scurtă duratăeste acreditat de CPR (veziwww.copsi.ro, Registrul Furnizorilor de formare profesională partea a II a, pozitia 43, Formare complementară – Psihologie Clinică şi Psihoterapie).
Absolvenţii cursului vor obţine o diplomă de tip Formare complementarărecunoscută de CPR.
DESCRIEREA CURSULUI
Cursul de formare complementară în Psihologie clinică, psihodiagnostic şi intervenţii terapeutice de scurtă durată” a fost conceput într-un format de: 750 de ore pregătire teoretică şi aplicativăefectuatăîn unităţi de specialitate, 20 de ore cunoaştere personală. Total orepregătire profesionalăîn „Psihologie clinicăşi intervenţii terapeutice de scurtă durată”:750 de ore repartizate in 20 module,10 module/an de pregătire complementară.
Taxa pentru curs se va achita la fiecare modul și este în cuantum de: 500 lei/modul.
Selecţia candidaţilor se va efectua pe bază de interviu.Candidaţii admişi vor completa şi semna un contract de studii de formare complementară.
Termen depunere dosare: 15 august 2013
Dosarelese depun la secretariatul Asociației Medicilor şi Psihologilor- Bucureşti , secretariatul Filialei COPSI Dolj – preşedinte psih.pr. Iovanel Victor , prin intermediul organizatorului din Brașov: psih. Claudia Hermkens,
Dosarele conţin obligatoriu următoarele acte:
  • Cerere de înscriere;
  • Copie xerox după următoarele acte: carte de identitate, certificat de căsătorie/divorţ (dacă este cazul);
  • Copie legalizată: certificat naştere, diploma de licenţă şi foaia matricolă;
  • Cazier judiciar;
  • Adeverinţă medicală;
  • Alte acte: copii adeverințe, diplome de participare la workshop, simpozion, conferinţă, alte formări de bază sau de pregătire continuă etc. (dacă este cazul);
  • CV actualizat;
  • 2 fotografii tip legitimație;
  • 2 copii xerox - taxă interviu 100 lei depusă în contul Asociaţia Psihologilor şi Medicilor din România, deschis la Banca Transilvania: RO 23 BTRL 04801205 D774 50XX.
RELAŢII ŞI ÎNSCRIERE
 
  • psih. Claudia Hermkens organizatorul grupului din Brașov
  • tel:0721 440 083, 0741 099 400;
  • e-mail: ce.hermkens@gmail.com.
  • psih.pr. Iovanel Victor preşedinte Filiala COPSI Dolj
  • tel: 0723092029
  • e-mail: victoriovanel@yahoo.com
Sau
  • psih. dr.Aurora Frunză(coordonatorul cursului de formare complementară )
  • tel: 0722 622 501;
  • e-mail: aurorapsih@yahoo.com.
Sursa: http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2422:apmr-formare-complementara-2-anipsihologie-clinicapsihodiagnostic-bucurestibrasovcraiova&catid=27:manifestari-profesionale&Itemid=41

APADSNRO- Form.continuă: Workshop „Evaluarea şi interventia psihologică în tulburarea de stres posttraumatic“

ASOCIAŢIA DE PSIHOLOGIE APLICATĂ ÎN DOMENIUL
SECURITĂŢII NAŢIONALE DIN ROMÂNIA(APADSNRO)
mail: ghepertea@gmail.com, pag. web www.apadsnro.ro, tel. 07221315648, 0726311028
Organizează în Bucureşti (12 octombrie), Constanţa(26 octombrie) şi Brăila(9 noiembrie),  trainingul de formare profesională continuă acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, intitulat:

„EVALUAREA ŞI INTERVENŢIA PSIHOLOGICĂ ÎN
TULBURAREA DE STRES POSTTRAUMATIC”
Trainingul este alcătuit dintr-un modul desfăşurat pe parcursul unei zile sub formă deteorie şi aplicaţii practice, este acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania prin Comisia de psihologie aplicată în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei  naţionale  cu 10 credite profesionale si va avea loc la datele specificate mai sus, intre orele 09.00-19.00.
 Modul: Evaluarea si interventia psihologica in tulburarea de stress posttraumatic Bucuresti (12 octombrie), Constanta(26 octombrie) si Braila(9 noiembrie)
Durata: 10ore (10 credite profesionale CPR)
Obiective:
  1. Prezentarea informaţiilor esenţiale înţelegerii traumei psihologice, evaluarea şi psihodiagnoza corectă a tulburării de stress posttraumatic (TSPT), cunoştinţe şi abilităţi necesare atât psihologului clinician cât şi psihologului care activează în structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi privată (modulul fiind creditat atât de Comisia de psihologie clinică şi psihoterapie, cât şi de Comisia  de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională);
  2. Formarea deprinderilor  în activitatea  de intervenţie psihologică în tulburarea de stress posttraumatic; exerciţii practice de conceptualizare a unor cazuri şi de planificare a tratamentului.   
 Publicul ţintă:  psihologi cu drept de liberă  practică  interesaţi atât de domeniul psihologiei aplicate în securitatea naţională şi  privată  cât şi de  domeniul psihologiei clinice şi psihoterapiei.
  • Durata cursului: 10 ore
  • Credite profesionale (CPR): 10 credite
  • Psiholog formator: psiholog principal Maria-Magdalena Macarenco
  • Coorganizator:„Cabinetul Individual de Psihologie Maria-MagdalenaMacarenco”?
Documente necesare pentru înscriere:
  • Cerere de înscriere (model afişat pe pag. web www.apadsnro.ro);
  • Copie după atestatul de liberă practică;
  • Copie CI (carte de identitate).
 Programa analitică a cursului:
 Evaluarea şi intervenţia psihologică în tulburarea de stress posttraumatic
  1. Caracteristici generale ale traumei psihologice: definiţie, mecanisme de apărare, simptome;
  2. Fiziologia traumei: răspunsul de supravieţuire al Sistemului Nervos Central;
  3. Reacţia posttraumatică, tulburarea acută de stress şi tulburarea de stress posttraumatic, diferenţierea conceptelor;
  4. Screeningul şi evaluarea tulburării de stress posttraumatic;   
  5. Terapia traumei psihologice: cele mai eficiente psihoterapii în TSPT; intervenţia psihologică în trauma unică şi multiplă; exerciţii practice de conceptualizare a unor cazuri reale şi planificarea tratamentului.
 Precizări suplimentare:
  1. Documentele de inscriere se trimit prin email la adresa magumacarenco@yahoo.com, pana la data de 10 Octombrie 2013;
  2. Costul trainingului de 250 RON se achita prin virament bancar până la data de 10 Octombrie, în contul RO30RZBR0000060012381030 deschis la Raiffeisen Bank pe numele Maria Magdalena Macarenco;
  3. Datele trainingului pot varia in functie de formarea grupei de cursanti (min.10);
  4.  Indata ce în fiecare localitate se înscriu online,  minimum 10 participanţi, organizatorul        va contacta (pe adresa de e-mail  sau telefonic)  pe fiecare  participant înscris, confirmând constituirea grupului formativ, data şi ora stabilite de începere a activităţii, precum şi  locul de desfăşurare a workshop-ului în localitatea respectivă;
    1. Formatorul va încheia cu fiecare cursant un contract individual de prestare a servciului psihologic (vezi modelul de contract pe pagina web: www.apadsnro.ro) şi va asigura participantilor suportul de curs.
De asemenea organizatorul va avea în vedere asigurarea pe parcursul  trainingului a  pauzelor de cafea, pauzei de prânz şi a conditiilor necesare bunei desfăşurări a activităţii.
Pentru informatii suplimentare privind cursul:
 Date de contact: psih. principal: Maria-Magdalena Macarenco
 Tel: 0721460399 e-mail:  magumacarenco@yahoo.com

Sursa: http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2421:apadsnro-workshop-evaluarea-si-interventia-psihologica-in-tulburarea-de-stres-posttraumatic&catid=27:manifestari-profesionale&Itemid=41