vineri, 16 septembrie 2016

Lansarea cărții „Din Moldova în Transilvania” a profesorului Gheorghe VLASE - Moderator și primul conferențiar Psiholog Alin CREȚU

Astăzi 16.09 2016, între orele 16.30-18.00 a avut loc lansarea cărții profesorului Gheorghe VLASE - „Din Moldova în Transilvania”, la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe ȘINCAI” din Oradea, în sala AMFITEATRU, etajul I.

Moderator: psiholog Alin CREȚU

Au conferențiat:
    - 1. psiholog Alin CREȚU
          „Cartea este una foarte bogată în informații, din variate domenii: psihologie socială, economie, istorie, geografie și religie. Cele 190 de pagini cuprind trei capitole. Ea este un mesaj pe care autorul îl transmite celor doi copii ai săi, care nu o pot citi încă, fiind mici. Peste o vreme o vor răsfoi și vor vedea din lumea de atunci, cum a fost în trecut. 
               Bărbatul și femeia se caută unul pe altul, uneori, cum a fost și cazul domniei sale, găsindu-și jumătatea perfectă, adică destinată, alături de care să-și împlinească menirea. Copii apar ca un corolar al vieții, de care părinții se îngrijesc pentru a le oferi educația, alimentația etc, necesare.
              Autorul merge pe două planuri foarte mari, vorbind pe de o parte despre ceea ce se întâmplă în Moldova, unde s-a născut și a trăit aproape o jumătate, iar pe de alta despre experiențele din Transilvania, unde și-a cunoscut actuala soție, stabilindu-se în Oradea. Vorbește despre populația din provincii, despre modul în care se stabilesc relațiile între oameni, despre alimentație și vestimentație.
          Personal mi-a plăcut capitolul Cine am fost, cine suntem, cine vom fi, din care am citat câteva pasaje. 
           A fost subliniată complexarea pe care românii o simt față de occidentali, atât cei foarte bogați cât și intelectualii.
         Sunt menționate și cele 18.000 de biserici construite, pline permanent de credincioși, comparativ cu cele din Vest în care scopurile pentru care au fost construite sunt deturnate, în ele având loc concerte, spectacole etc. Inclusiv cei din cultul protestant simt influența globalizării religiei.
             Cartea se aseamănă foarte mult cu Sfaturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie, în ea regăsindu-se aproape toate experiențele personale ale scriitorului.
            Autorul construiește și o schiță a unei posibile Românii viitoare, din care va dispărea religia (sau aceasta se va dilua), populația va fi redusă ca număr, iar electronica va fi peste tot. ”
    - 2. profesor Rodica ARDELEAN (corector al cărții)
    - 3. profesor Gheorghe VLASE (autor)
    - 4. directorul editurii Aureo din Oradea Ştefan Avram

Fotografia postată de Gheorghe Vlase.

După ce vorbitorii din prezidiu au terminat prezentarea cărții, moderatorul a dat cuvântul auditorilor. Aceștia au fost: antrenorul Virgil PREDA, profesor Dorina DUMITRESCU și scriitorul Miron IGNAT.

A urmat sesiunea de autografe.

Autorul fiind solicitat, și-a făcut fotografii cu membrii prezidiului apoi cu auditoriul.

Discuțiile cu autorul au avut apoi la un pahar de suc, cafea etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu