vineri, 16 decembrie 2016

Cetățeni activi la puterea treia - Participant psihoog Alin CREȚU

Vineri 16 Decembrie 2016 orele 12,00 in Cuibul Democratiei din Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai ”  a avut loc  o masă rotunda cu persoanele si organizaţiile implicate in activităţi cu persoanele vârstnice.
Acestă întâlnire  fost organizată de doamna Miorița  Săteanu, membră a parlamentului seniorilor înființat în cadrul proiectului   "Cetăţeni activi la puterea a treia” 


Scopul întâlnirii a fost  elaborarea prin discuții a unei liste de nevoi ale persoanelor de vârsta a treia, și de posibile rezolvări ale acestor .
  Deși nu au venit toți cei invitați, la întâlnire au fost prezenți Florica Chereches deputat PNL, Arina Moș, director general ASCO, Judit Vincze, consilier, presedinte la Fundația Lampas și pastor.  Farkas Andrea, de la  Centrul de asistenţă socială şi îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice a Diaconiei reformate, Oradea care  furnizează  servicii sociale şi îngrijire la domiciliu adresate nevoilor persoanelor vârstnice din municipiul Oradea. Scopul lor  este să îmbunătească condiţiile de viaţă ale persoanelor de vârsta a treia, vizând totodată integrarea lor socială. 
A fost o reprezentantă a Caritasului Eparhial. Serban Teodor din partea Cultului Penticostal, Ruge Ana de la CARPO, reprezentante ale asociației pensionarilor maghiari. In sală s-au mai aflat persoane de varsta a treia .
Fiecare a exprimat un punct de vedere, a explicat ce sevicii asigură pentru persoanele de vârsta a treia  și a menționat problemele cu care se confruntă.  A apărut o lista de nevoi / probleme, listă cu care membri parlamentului seniorilor vor putea interpela membrii parlamentului care în curând isi vor prelua mandatele.
1.Singurătatea / nevoia de socializare a persoanelor în vârstă singure și care nu ies din casă. Asociată cu aceasta vine depresia.
2. Boala care duce la incapacitatea de deplasare în locații ca - spital , biserica, plimbare...nevoia de asistență.
3. Lipsa banilor.
4.Nevoia de recunoaștere, de colaborare, de a fi util.
5.Informația nu circulă  nici între beneficiari/ nici între actorii sociali, fiecare  se zbate singur cu frânturi de informație  și in consecință  resursele nu sunt folosite la maxim. E nevoie de o platformă de colaborare între ONG uri si instituții publice.
6. Lipsa de personal pentru asistarea bătrânilor la domiciliu.
7.Pentru ONG urile sociale, nesiguranța zilei de maine - nu știu dacă anul viitor vor mai avea resurse să funcționeze.
8 Legislația și mai ales normele de aplicare ale unor prevederi sunt făcute de oameni care nu au tangență cu viața reală, cu o consultare sumară și de ultim moment a celor interesați, de aici birocrație  excesivă și aberații de aplicare.
9.Informarea persoanelor vârstnice asupra drepturilor  și  mai ales punerea în aplicare a acestor drepturi.
10. Se propunea asistență pentru vârstnici inclusiv la reparații  casnice.
11. Se semnala aparitia unei noi afectiuni invalidante- keratocon- care  duce la orbire  , care inca nu sunt acoperite prin sistemul de sanatate publica.
12.Se propunea sustinerea integrala a ONG urilor sociale de catre stat, dupa model elvetian sau german.
La nivel local  se doresc întâlniri mai dese   între toți actorii care se ocupă de problematica persoanelor de vârsta a treia.


 
Sursa:  https://bibliotecibihorene.blogspot.ro/2016/12/cetateni-activi-la-puterea-treia_16.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu