joi, 20 octombrie 2016

Internetul la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, în „Școala altfel” - Educație non - formală / Voluntariat / Psihodramă Psiholog Alin CREȚU


În data de 20.10.2016, în cadrul programului ,,Școala altfel", economiștii orădeni l-au avut ca invitat pe psihologul Alin Crețu, care a susținut prin intermediul psihodramei un workshop la care au participat elevii claselor a IX-a D și a IX-a F, ambele la profilul Economic, alături de diriginții lor, profesoarele: Adriana Miclăuș, Marcela Pașcalău și Sanda Miclăuș.

Tema pe care liceenii au propus-o a fost „Internetul și beneficiile, respectiv dezavantajele acestuia". Deși au fost convinși că stăpânesc tema, deținând detalii, tinerii au avut informații incomplete.
Modalitatea de comunicare a fost extrem de interactivă, actorii dorind să se evidențieze în permanență. Au fost abordate subiectele: nevoia permanentă de comunicare a oamenilor; originea militară și civilă a internetului; 25 de ani de www; rețelele de comunicații; servele pentru stocarea datelor; supraviețuirea internetului în cazul unor atacuri multiple; dirijarea tehnologiei prin intermediul internetului; Wi - Fi; virușii și antivirușii; integrarea în rețea a tuturor aparatelor din casă; realitatea augmentată; periferice 3 D; Facebook; Google și motoarele alternative de căutare; internetul negru; războaiele digitale; viitorul internetului; inteligența integrată în telefoane, tablete, televizoare; confidențialitatea și lipsa acesteia în / din spațiul virtual și multe altele.
A fost abordată în discuții și „Ziua Siguranței pe Internet", care are loc în fiecare an în luna februarie, respectiv importanța cunoașterii drepturilor de către utilizatori.
Decalajul între părinți și copii în domeniul digital este imens, existând inclusiv falii tehnologice. Gândirea și abordarea este diferită în cadrul fiecăreia dintre tabere, lucru care se va accentua în viitor.  
Feedback -ul oferit formatorului pentru activitate, a fost în totalitate pozitiv, participanții dorind să fie abordate în viitorul apropiat și alte teme.
 
Alin Crețu
 




Pentru mai multe poze, accesați Galeri foto: Internetul la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, în „Școala altfel”.




Sursa: http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.14158

marți, 11 octombrie 2016

Workshop -ul cu tema: DISONANŢA COGNITIVĂ A FAMILIEI; ŞCOALA TRADIŢIONALĂ, HOME-SCHOLING SAU ŞCOALA SPECIALĂ?

Home-schooling

Asociaţie pentru Educaţie şi Formare "TopFormalis" din Oradea vă invită la workshop-ul cu tema:
  • DISONANŢA COGNITIVĂ A FAMILIEI: ŞCOALA TRADIŢIONALĂ, HOME-SCHOLING SAU ŞCOALA SPECIALĂ?
Evenimentul va avea loc marţi, 11 octombrie 2016, între orele 15.00-17.00 la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Oradea, etajul II.
Workshop-ul se adresează tuturor elevilor studenţilor, părinţilor, profesorilor şi celor interesaţi de situaţia învăţământului românesc actual, în contextul dilemei pe care multe familii o au în a-şi îndruma copiii către şcolile de stat, cele private sau spre alte alternative educaţionale. Nu ne propunem să dăm răspunsuri şi soluţii certe, ci să analizăm împreună plusurile şi minusurile fiecărei alternative, urmâna ca particiăanţii să tragă câtev o concluzie pentru sine.

Evenimentul face parte din Proiectul "Clubul Prietenilor TopFormalis" inclus în Calendarul Activităţile Educative Judeţene Bihor.
  • Moderator - psih. ALIN CREŢU
Nu se percep taxe de participare, dar cei care vor veni sunt încurajaţi să facă donaţii către Asociaţia TopFormalis.

Informaţii suplimentare şi înscrieri
- prof.univ.dr. Valentin Blândul, tel. 0745 267047, e-mail topformalis@gmail.com La înscrieri, vă rugăm să precizaţi numele dvs., unitatea de învăţământ unde lucraţi şi datele dvs. de contact.

Termen limită pentru înscrieri - luni, 10 octombrie 2016, ora 16.00.


LISTA PARTICIPANŢILOR LA ATELIERUL CU TEMA
DISONANŢA COGNITIVĂ A FAMILIEI: ŞCOALA DE MASĂ, HOME-SCHOOLING SAU ŞCOALA SPECIALĂ?
Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Oradea, marţi, 11 octombrie 2016
Actualizat – 11 octombrie 2016
  1. Albu Anca – Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea;
  2. Antal Bertha-Adela – Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Orizont” Oradea;
  3. Berinde Larisa – Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Orizont” Oradea;
  4. Blândul Florentina – Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 56 Oradea;
  5. Blândul Valentin – Universitatea din Oradea;
  6. Bochiş Nadia – Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea;
  7. Bota Luminiţa Loredana – Şcoala Gimnazială „Lucretia Suciu” Oradea;
  8. Butaru Alina – Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” Oradea;
  9. Condurache Simona – Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea;
  10. Crăciun Gabriela Mioara – Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea;
  11. Cseke Sanda – Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea;
  12. Fetea Diana – Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Orizont” Oradea;
  13. Igaş Gheorghe – Colegiul Tehnic „Unirea” Ştei;
  14. Igaş Victoria – Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” Oradea;
  15. Ionuţ Andrei – Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” Oradea;
  16. Ivancea Anamaria – Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca;
  17. Kormendi Gyula – Colegiul Agricol nr. 1 Valea Lui Mihai;
  18. Lăzuran Anamaria - Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea;
  19. Marcu Vasile – Universitatea din Oradea;
  20. Neşiu Sânziana – Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea;
  21. Neţ Anda Delia – Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea;
  22. Nica Florina – Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Orizont” Oradea;
  23. Oltean Simona – Universitatea din Oradea;
  24. Puşcaş-Tăut Anca Daniela – grădiniţa cu Program Prelungit nr. 45 Oradea;
  25. Serafim Maria – Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Orizont” Oradea;
  26. Strele Mihaela – Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Orizont” Oradea;
  27. Şerfezeu Laura – Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Orizont” Oradea;
  28. Tomescu Ioana – Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea;
  29. Urs Marcela – Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea;
  30. Ursuţ Mirela – Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Orizont” Oradea;
  31. Vomea Viorica – Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea.

marți, 4 octombrie 2016

Şcoala tradiţională, home-schooling sau şcoala specială?


Dragi colegi,
În cadrul Proiectului "Clubul Prietenilor TopFormalis" inclus în Calendarul Activiăţilor Educative Judeţene Bihor 2016-2017, Asociaţie pentru Educaţie şi Formare "TopFormalis" din Oradea vă invită la workshop-ul moderat de d-l psig. Alin Creţu şi având tema:

  • DISONANŢA COGNITIVĂ A FAMILIEI: ŞCOALA TRADIŢIONALĂ, HOME-SCHOLING SAU ŞCOALA SPECIALĂ?
Evenimentul va avea loc marţi, 11 octombrie 2016, între orele 15.00-17.00 la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Oradea, etajul II.
Workshop-ul se adresează tuturor elevilor studenţilor, părinţilor, profesorilor şi celor interesaţi de situaţia învăţământului românesc actual, în contextul dilemei pe care multe familii o au în a-şi îndruma copiii către şcolile de stat, cele private sau spre alte alternative educaţionale. Nu ne propunem să dăm răspunsuri şi soluţii certe, ci să analizăm împreună plusurile şi minusurile fiecărei alternative, urmâna ca particiăanţii să tragă câtev o concluzie pentru sine.

Informaţii suplimentare puteţi obţine accesând blog-ul http://cursuristanadevale.blogspot.ro postarea "Şcoala tradiţională, home-schooling sau şcoala specială?" ori direct de pe site-ul Asociaţiei pentru Educaţie şi Formare "TopFormalis" din Oradea, disponibil la adresa https://sites.google.com/site/topformalisoradea Butonul "Clubul Prietenilor TopFormalis - Home-schholing".

Vă aşteptăm cu drag la un nou eveniment marca TopFormalis!


Sursa: http://cursuristanadevale.blogspot.ro/

luni, 3 octombrie 2016

Clubul Prietenilor “TopFormalis” de la Universitatea Oradea - Dezbaterea DISONANŢA COGNITIVĂ A FAMILIEI: ŞCOALA TRADIŢIONALĂ, ŞCOALA DE ACASĂ SAU ŞCOALA SPECIALĂ ? - psiholog Alin CREȚU - Voluntariat / Psihodramă / Educație non - formală



Proiectul “Clubul Prietenilor TopFormalis” inclus în Calendarul Activiăţilor Educative Judeţene Bihor 2016-2017, Asociaţiei pentru Educaţie şi Formare “TopFormalis” din Oradea organizează dezbaterea cu tema DISONANŢA COGNITIVĂ A FAMILIEI: ŞCOALA TRADIŢIONALĂ, ŞCOALA DE ACASĂ SAU ŞCOALA SPECIALĂ ?, moderată de psihologul Alin Creţu.
Evenimentul are loc marţi, 11 octombrie 2016, între orele 15-17 la Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai” Oradea.
Dezbaterea se adresează elevilor studenţilor, părinţilor, profesorilor şi celor interesaţi de situaţia învăţământului românesc actual, în contextul dilemei pe care multe familii o au în a-şi îndruma copiii către şcolile de stat, cele private sau spre alte alternative educaţionale. Organizatorii analizează plusurile şi minusurile fiecărei alternative, urmând ca participanţii să concluzioneze pentru sine.

Prof. Univ. Dr. Valentin Blândul








Sursa:http://www.uzpbihor.ro/clubul-prietenilor-topformalis-de-la-universitatea-oradea/

duminică, 2 octombrie 2016

Interviu acordat Digi24, Tema: Bullying-ul face tot mai multe victime. 73% dintre elevi au fost martorii unei situaţii de hărţuire în şcoli - Psiholog Alin CREȚU



 

Publicat 30.09.2016 

Excluşi din grupuri, umiliţi, ameninţaţi cu violenţa sau chiar agresaţi verbal şi fizic. Sunt doar câteva dintre abuzurile la care sunt supuşi copiii ce cad victime fenomenului de bullying. Un studiu realizat recent de asociaţia "Salvaţi Copiii" arată că mai bine de 70% dintre elevi au fost implicaţi direct sau au fost martori într-o astfel de situaţie.


L-am numit Luca, pentru a-i proteja identitatea. Povestea lui începe în clasa a noua, când, în loc sa-l integreze în colectiv, colegii au preferat sa-l umileasca şi sa faca glume pe seama lui.
"Nici măcar nu te întreabă cum te cheamă, doar aşa, te judecă imediat după faţă şi văd că eşti mai retras sau mai timid. Încercau să se lege de absolut tot ce vedeau, de gesturi sau felul de-a răspunde la ore. Se legau până şi de felul acesta şi de aspect şi de faptul cum stai pe telefon", povesteşte adolescentul.
În unele situații, bullyingul - aşa cum este numit fenomenul de hărţuire şi rănire a unor elevi de către alţii - este dus la extrem. Acum trei ani, un alt elev din Oradea a fost înghesuit într-un portbagaj, dus pe un câmp şi ameninţat cu perversiuni sexuale. Autori au fost patru dintre colegii de clasă şi trei prieteni ai acestora, care au pus totul la cale sub pretextul unei farse. Însă, după câteva zile, înregistrarea întâmplării a ajuns pe internet, iar adolescentul s-a trezit subiect de glumă. Părinții băiatului au cerut dreptate în instanță.
"A fost nevoie de vizite la psiholog, iar o chestie de genul acesta te marchează, acum nu ştiu dacă pe viaţă, dar pe o perioadă îndelungată de timp. S-a finalizat cu amendă pentru toţi participanţii la farsă şi cu despăgubiri de 15.000 de euro", susţine Mircea Ursuţa, avocatul victimei.
Prin situaţii asemănătoare trec tot mai mulţi copii, indică datele pe care le relevă studiul organizaţiei "Salvaţi Copiii".
"Trei din 10 elevi pe parcursul şcolii au trăit experienţa de-a fi excluşi în mod repetat şi umiliţi de către grupul din care făceau parte, iar la nivel de şcoală aproximativ 80% dintre elevi au spus că au fost măcar o dată martori sau implicaţi direct într-o situaţie de bullying", explică Diana Stănculescu, reprezentant "Salvaţi Copiii".
Cel mai adesea cad victime acestui fenomen copiii din familii cu venituri modeste, cei cu dizabilităţi, supraponderalii sau adolescenţii introvertiţi.
"Unii dintre copii simt superioritate faţă de alţii, de exemplu, văzându-i pe cei care au o fizionomie poate nu suficient de dezvoltată, de configurată, agresându-i. Sunt și copii, care vizibil sunt uşor emoţionabili şi atunci ceilalţi, ştiind asta, îl agresează de frecvent", susţine psihologul Alin Creţu.
"Unii încearcă să te ia peste picior şi se cred mai şmecheri, dar asta numai dacă le permiţi", spune un elev.
"S-a ajuns la bătăi, conflicte, mai multe chestii urâte", dezvăluie altul.
Potrivit aceluiaşi studiu, 23% dintre copii au menționat că s-a întâmplat să fie ameninţaţi cu îndepărtarea din grup şi 31% că au fost excluşi. Mai mult de jumătate au asistat la situații de bullying în propria clasă sau în mediul online.


Reporter: Anca Deac
Operatori: Florin Lucuţa, Robert Rezmuves



Sursa: http://www.digi24.ro/regional/digi24-oradea/bullying-ul-face-tot-mai-multe-victime-73-dintre-elevi-au-fost-martorii-unei-situatii-de-hartuire-in-scoli-578928

sâmbătă, 1 octombrie 2016

30.09.2016 - Interviu acordat Digi24, Tema:Fenomenul de bullying - Psiholog Alin CREȚU












Publicat 30.09.2016
Share

80% dintre elevii din România sunt umiliţi sau agresaţi în şcoli. Sunt datele îngrijorătoare ale asociaţiei Salvaţi Copiii strânse în ultimii şapte ani. Specialiştii sunt îngrijoraţi de fenomenul denumit bullying şi spun că toate aceste experienţe le marchează destinul tinerilor. Autorităţile nu au găsit încă o soluţie pentru a pune capăt fenomenului.


Luca, aşa cum o să-i spunem acestui elev pentru a-i proteja identitatea, spune că a fost marginalizat de cum a păşit în clasa a IX-a. Colegii au făcut continuu glume pe seama lui. Abia acum, după doi ani de umilinţe, a găsit puterea de a povesti ce i s-a întâmplat.
Luca: "Nici măcar nu te întreabă cum te cheamă, doar aşa, te judecă imediat după faţă. Încercau să se lege de absolut tot ce vedeau, de gesturi sau felul de-a răspunde la ore."
În alte cazuri, situaţiile au degenerat.
Imaginile au fost suprinse în urmă cu trei ani în Oradea. Un elev a fost legat la ochi, înghesuit în portbagajul unei maşini şi dus pe un câmp din afara oraşului. Acolo a fost ameninţat de mai mulţi colegi, care au înregistrat totul şi apoi au postat filmul pe internet. În timp ce agresorii susţin că a fost o farsă, părinții băiatului şi-au căutat dreptatea în instanță.
Mircea Ursuţa, avocatul victimei: "A fost nevoie de vizite la psiholog, iar o chestie de genul acesta te marchează, acum nu ştiu dacă pe viaţă, dar pe o perioadă îndelungată de timp. S-a finalizat cu amendă pentru toţi participanţii la farsă şi cu despăgubiri de 15.000 de euro."
Datele Asociatiei "Salvati Copiii" sunt îngrijoratoare.
Diana Stănculescu, reprezentant al ONG-ului "Salvaţi Copiii": "La nivel de şcoală, aproximativ 80% dintre elevi au spus că au fost măcar o dată martori sau implicaţi direct într-o situaţie de bullying."
Alin Creţu, psiholog: "Unii dintre copii se simt superiori celorlalți.Alții de exemplu, au o fizionomie care inspiră milă, asta făcându-i pe ceilalţi ca să îi agreseze."
Autorităţile din România nu au încă soluţii pentru stoparea fenomenului.
În străinătate, însă, astfel de cazuri sunt aspru pedepsite. De exemplu, într-un oraș din statul american Wisconsin a fost introdusă o lege prin care părinții elevilor agresori plătesc bani grei pentru acțiunile copiilor lor.

Reporter: Anca DEAC
Operator: Florin Lucuța


 Sursa:http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/agresivitatea-se-invata-la-scoala-578291